jempol logo white

Soalan Lazim

Hubungi Kami

Aduan dan Maklum Balas

Peta Laman

jempol logo white
Utama Kursus Pengurusan Aset Alih  & Tatacara Pengurusan Stor Kerajaan

Arkib Berita

kursus pengurusan aset alih tatacara pengurusan stor kerajaan 6420e1410e5fb

Kursus Pengurusan Aset Alih  & Tatacara Pengurusan Stor Kerajaan

 

04 November 2020, Dewan Aurora Boutique Hotel – Kursus yang berlangsung selama tiga hari (4/11/2020 sehingga 6/11/2020) itu disertai oleh 29 kakitangan Pejabat Daerah dan Tanah Jempol bermula jam 8.00 pagi sehingga 5.00 petang. Kursus ini diadakan bertujuan untuk memberi penerangan yang lebih mendalam dalam menguruskan hal-hal berkaitan dengan aset alih dan stor kerajaan. 

Pengurusan aset alih ialah proses menjaga, mengawal, memelihara, mengendali dan menyenggara harta berbentuk fizikal yang mempunyai nilai dan diperolehi sama ada untuk digunakan terus atau bagi masa akan datang dalam pengeluaran barang siap atau perkhidmatan. Proses pengendalian harta modal bermula dari peringkat perolehan hingga pelupusan. Prinsip pengurusan aset ialah untuk memberi perkhidmatan dan semua aset akan haus dan nilai akan berkurangan. Apabila kerosakan ditemui, ianya terlalu lewat untuk dipulihkan dan kos berterusan bagi aset biasanya jauh melebihi dari kos awal.

Pengurusan stor pula bertujuan untuk menguruskan stok yang meliputi Penerimaan, Merekod, Penyimpanan, Pengeluaran, Pemeriksaan, Keselamatan, Kebersihan, Pelupusan, Kehilangan dan Hapus Kira. Contoh stok ialah bekalan pejabat, ubat-ubatan, alat ganti dan sebagainya. Lawatan ke stor utama juga telah diadakan sebaik sahaja selesai penerangan berkenaan pengurusan stor kerajaan.

 

Skip to content